Saturday, February 19, 2011

~ Bunga dalam Genggaman ~

~ Bunga dalam Genggaman ~Cahaya kilauan menerobos celah kosong di tepi-tepi kerumunan awan putih. Di bawahnya, warna-warni alam bersatu dalam sebuah kelompok. Tertata rapi. Ya... semuanya telah diciptakan Tuhan, namun dikembangkan secara spesifik oleh kita. Saya sampai pada sebuah padang. Nyaman. Bertaburan dengan indahnya kembang-kembang ciptaan-Nya...Ya. Sebuah padang bunga. Hidup berbagai jenis bunga yang berkembang yang indah. Udara pagi pada hari ini masih segar dan belum tercemar. Temui udara seperti ini dalam padang bunga ini.....yang telah langka dalam sebuah kota. Hiruplah dalam-dalam, sejuk dan segar suasana di padang ini..Hatimu tenang, bukan?

**********

Saya mencabut serangkai bunga putih itu dengan perlahan, takut bila sampai-sampai bunga ini layu. Setibanya di rumah, saya terus bertanya kepada sahabat saya. Saya keluarkan bunga yang menjadi tanda tanya di fikiran saya..

  -    " Ini. Ini bunga apa ? Warna putihnya amat menarik perhatianku."
 +     " Hm...."Putih ini...kalau tidak salah, ini bunga Edelweiss. Kau mendapatkannya dari mana?"
   -   " Oh! Tadi ku ambil di taman di sebuah bukit dekat-dekat sini. "
  +   " Kau tahu bunga ini seperti apa?"
    -  " Tidak tahu. Makanya aku bertanya.
   +   " Kau tahu? Bunga Edelweiss termasuk bunga yang langka. Hanya hidup di pergunungan tinggi saja.    
          Beruntung kau boleh mendapatkannya," sahabat saya memperhatikan lagi bunga di genggaman  saya itu. " Bunga ini sangat unik. Bunga yang sama sekali tidak boleh menyentuh air."
  -   " Eh? Kenapa tak boleh? Bila suatu bunga ingin subur, maka harus diberi air!"
    +    " Namun bunga ini lain. Bila diberi air, maka bunga ini akan layu dan rosak."Kau tahu? Bunga ini akan 
           tetap abadi selama tak menyentuh air.
  -    " Abadi? Sampai bila pun?
+      " Ya. Akan tetap abadi. Maka, kau tahu erti bunga ini?" sahabat saya tiba-tiba bertanya.Saya hanya mampu menggeleng. "Kau beruntung boleh menemukannya," sahabat saya mengulangi sekali lagi. Seakan saya dapat menangkap maksudnya....Beruntungkah saya bila menemui sesuatu yang jarang ditemui oleh orang lain? Bila sesuatu itu telah berada dalam genggaman..adakah ianya akan terus kekal kemas berada dalam genggaman saya juga sampai bila-bila? Saya pernah melalui pengalaman pedih itu .Ya. Pernah. Bunga itu amat kemas berada dalam genggaman saya. Saya ingat ianya akan terus kekal begitu sampai bila-bila..Namun ternyata saya diuji. Bila sesuatu itu telah berada dalam genggaman, pernahkah kita terfikir satu masa nanti, ianya akan hilang dan kita akan tenggelam dalam kesedihan?


**********

Tiada duka yang abadi di dunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani
Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya....

                             
                              ~ Opick ~No comments:

Post a Comment